Els rovellons, buscar rovellons a catalunya

Els rovellons

Els rovellons (Lactarius deliciosus) són els bolets més buscats (no els més apreciats)  pels caçadors de bolets catalans. Si els boletaires tinguessim una bandera de ben segur que hi hauria entre els seus icones els famosos rovellons de color taronja  i qui sap si també una brasa amb all, oli, sal i julivert.

Quan surten els rovellons?

Els entesos diuen que els primordis de rovellons es formen a l´hivern o a la primavera. Aquests petits bolets aguanten sota terra la sequedat i la calor de l´estiu i esperen el moment oportú per enbogir els boscos catalans i florir. Diuen els entesos que unes bones pluges de més de 40 litres i de més de 4 hores de durada són suficients per tal de que el mice.lli s´alimenti i comenci la conta enrere. Si en les tres setmanes següents la temperatura del terra baixa de 9º de temperatura i el vent no bufa amb massa força, els rovellons aparaixeran amb força als boscos de pi jove on s´hagin complert les condicions.

Un cop han florat els rovellons, les condicions per tal de que continuin sortint és que la humitat es mantingui, sinónim de que no bufi vent, i que l´ambient es conservi moderadament humit. Si a causa del vent o de manca de pluges els rovellons paren la seva florida, ja no caldrà esperar 3 setmanes. Us podeu divertir comprovant els dies que tarden els rovellons a tornar a florir després de veure parat el seu creixement per les inclemencies meteorològiques.

Alguns boletaires també coneixen els secrets per poder trobar rovellons en les primaveras plujoses  i  també a principis d'estiu, però no voldreu que us ho donem tot fet, us aconsellem que no els busqueu al google i us divertiu explorant aquests secrets disfrutant del bosc i visquent l´emoció que comporta trobar una cistella de rovellons al més de Juliol o fent els tant famosos "rovellons a la brasa amb all i julivert" al mes de Maig.

On trobar rovellons

 En qualsevol bosc on hi hagi algun tipus de pi o avetosa. Preferentment en terres que no siguin àcids. Tenen preferencia pels boscos de pi jove.

Sabeu que mai es diuen els llocs, però, i si fem una excepeció? Doncs diuen que Berga és la capital des rovellons, que són bons i en surten a manta, sobretot al costat de la carretera i formant apilonaments a dins de caixes de color blanc. També hi ha un pulmó verd a Barcelona anomenat Mercabarna on es ven la collita de rovellons , frescos, fresquíssims, gairebé congelats, tots recol.lectats a la propera serra de Collserola. No us preocupeu, al programa El temps de TV3 ens diran convenientment quan cal anar-los a buscar i on.

Classes de rovellons

De rovellons n´hi han de diverses espècies, d'aspecte diferent i també diferent valor culinari, durant la temporada anirem posant fotos per tal de distingir-los i en direm les seves virtuts i defectes.

Els rovellons d´avet (lactarius salmonicolor), surt abans que la resta d'espècies. Diuen que és el pitjor a la cuina, tot i que sovint és el que trobem als mercats. Aconsellem que us fixeu en la familia dels rovellons a l´hora de convidar-los a la vostra cuina.

  • Lactarius deliciosus - Pinetell, pinenc,rovelló d´obaga - Color ataronjat
  • Lactarius sanguifluus - Rovelló, esclata-sang, vinader, rovelló de solell - Color roig
Rovellons i pinetells de les Gavarres -  Foto de l' Albert i la Neus

Com cuinar els rovellons

No us ho creureu, però no tenim cap recepta de cuina que parli de rovellons, i això que tenim l´apartat de receptes ple d' aportacions de cares al cep, la múrgula, la llanega.... .  A veure si els companys del fórum s´animen i ens escriuen cuatres dels secrets per disfrutar dels rovellons.De mentres s´inspiren, podeu provar de fer-los a la brasa.

No son rovellons!

La lleterola. Idèntica al rovelló de la part superior del barret, però amb les làmines blanques i el làtex (la llet) de color blanc. No és gaire bona per la panxa.

Si, es normal!

Quan mengem rovellons, la orina agafa un color més fosc ataronjat. Es mèrit del latex del rovelló que és de color taronja, no passa absolutament res d'anormal.

Un cistell de rovellons 

Estem cansants de que ens enganyin al dir la  frase "He trobat un cistell de rovellons".  Així doncs, procedim a establir una Estandarització ISO 9001 Boletaire de la unitat de mesura "He trobat 1 cistell de Rovellons" - En aquest cas l´exemple es un coctel d'estiu entre ceps, rovellons i rossinyols. Tota afirmació al respecte que no sigui verificada amb foto similar serà considerada informació fraudulenta.

A les dos fotos tenim un cistell de ceps, rovellons i rossinyols de entre 6 i 10kg de pes. On els bolets han estat triats a bosc descartant els vells, passats, podrits i corcats, tallant per la meitat els que estaven dubtosos i optimitzant la cistella per tal de que no quedi cap forat. A la segona foto el contingut del cistell repartit. O sigui, espai optimitzat al màxim, capacitat entre 6 i 10kg i cap cuc dins la cistella. ISO 9001 boletaire. 

 Article i fotografies (Albert - Ironboletaire) 

  Rovellons i ceps

Un cistell de rovellons repartits 

  Fotos de rovellons dels usuaris de Catbolet

  •  Pendent de usuaris que les vulguin compartir les fotos, pujarem l´apartat quan les tinguem.   
AddThis Social Bookmark Button