Els bolets de primavera

Els bolets de primavera apareixen a partir de febrer i començant per la costa, de cotes baixes van pujant cap a cotes més altes a mesura que el sol comença a escalfar i les gelades es van fent menys freqüents. Anem a fer una repassada de com evoluciona el calendari boletaire de primavera.

El calendari dels bolets de primavera, de la múrgola al rovellóLa murgula, bolets de primavera

Al litoral  els bolets de primavera sovint enllacen amb els darrers fredolics de la temporada anterior. El primer bolet considerat de primavera a sortir acostuma a ser la Múrgola (morchella), molt buscada pels boletaires i pels cuiners que les utilitzen per farcir-les i crear tot tipus de plats.

Molts boletaires les conten per unitats i no en KG, això ja dona una idea del difícil que resulta entendre aquest bolet. Com que caldria una plana entera per explicar-ne les peculiaritats, hem preparat un article on parlem de com trobar la múrgola. I pels que ja les heu trobat, aquí una de receptes de cuina amb múrgola, on aquest bolet farcit és l´ingredient estrella.

El bolet de primavera més amagat, el marçot o carbonera.Bolet de primavera el marçot

Tot seguit el marçot o carbonera, que apareix en uns punts molt determinats de la geografia de les nostres muntanyes, podríem dir que és un bolet sibarita en quan a l’hàbitat. En moltes comarques desconeixen aquest bolet, i això és senyal de que és bastant escàs. S’amaga sota la molsa i te fama de seguir creixent fins i tot sota la neu. Al ser dels primers bolets a sortir, quan el bosc està fluix de teca, els animals es mengen els primers que treuen el cap. Així que prepareu-vos per competir amb els esquirols i altres animalons a la caça del primer bolet del bosc.Cal ser un expert rastrejador per entreveure o intuir la punta d’un marçot entre la molsa i anar-los desenterrant. El nom de marçot ja ens deixa clar a quin més  podem començar a anar a buscar aquest bolet de primavera.

Els bolets de primavera adornen els prats: Camasecs o carreretesBolet primavera els camasecs o carrereta

Posteriorment apareixeran els  camasecs o carreretes als prats. Marques en forma de caminets o ferradures a la gespa, ja que el miceli xucla els nutrients i deixa una part de la gespa cremada i l’altre verda. Aquest és un bolet freqüent quan plou, és pot trobar en grans quantitats al mig dels prats. El seu gran enemic és la calor després de la pluja, ja que pot provocar que es podreixin. El vent també les asseca fàcilment, ja que al mig dels prats no tenen protecció. No obstant, el vent no els mata del tot, ja que si plou es poden tornen a inflar i revifar. Aquí podreu posar a prova la vostra paciència, ja que plegar i netejar uns 3 kg de cama-sec us pot suposar de 6 a 8 hores. Entendreu els budistes tibetans.
Els qui compren cama-secs assecats al supermercat, es troben amb que estan etiquetats com a moixernons ( Un altre petit tros del món de mentida en el que vivim ).

El bolet de Sant Jordi ens perfuma la primavera, el Moixernó.

Al cap de poques setmanes els moixernons o bolets de sant Jordi  seran els bolets de primavera encarregats d’adornar els prats durant les nits, diem durant la nit ja que a primera hora del matí els experimentats boletaires els aniran a caçar amb les primers llums.

Segur que deuen estar pensant..."No hi ha pitjor maledicció que ser bolet de prat, ser bo i dir-te moixernó. "

Les moixernoneres marquen l’herba i son sempre allà mateix, això fa que els coneixedors del terreny matinin i recol•lectin la recompensa. La vida del moixernó acostuma a ser efímera.buscar moixernons

És un bolet que cal matinar com si fossis un forner per anar a arreplegar, i potser per això fa una bona olor de farina mullada quan s’olora. Bolet exquisit per fer truites. Les bones moixernoneres, les de bosc i matolls, s´hereten d'avis a nets, i de vegades acaben perdudes quan el seu moixernonaire no pot continuar anant-los a plegar.

És un secret molt ben guardat que haurem d'anar descobrint. Si no heu vist mai un moixernonaire amb un llum frontal, és que encara podeu posar el despertador un xic abans. És un bolet agraït perquè et permet gaudir de magnífiques sortides de sol des dels prats elevats.

El bolet de primavera sense nom i les llargues caminadesRossinyol bolet de primavera

Ja posteriorment i enllaçant amb l’estiu, els rossinyols apareixeran massivament per tacar de groc els sotaboscos, possiblement acompanyant els primers ceps despistats a cotes baixes. Ens agrada anomenar aquest tipus de bolets de primavera com a "Els innombrables". Ningú en parlarà, no reconeixerem la seva existència, tothom sap que els bolets cal anar-los a buscar a la tardor.

Tot seguit els innombrables de Pirineu ens faran passar les ganes de bolets de primavera durant els dies calorosos de juny i juliol. D´aquí prové el terme ironboletada, que podríem definir com a la busca en solitari d’innombrables de primavera durant més de 8 hores per pendents pirinenques, sota sol de justícia i amb l’esgotament físic com a objectiu. Curiosament l’esgotament físic acaba suposant una forta revitalització mental. L´innombrable bolet de primavera

Hi ha qui medita, hi ha qui pateix ironboletades,  qüestió de gustos. A tots els qui us agrada la bicicleta de muntanya extrema, les curses de muntanya en solitari, les maratons i altres esports de patiment, feu-vos boletaires de bolets de primavera, no us decebrà.

Els innombrables son els bolets més delicats, cal agafar-los al seu punt i evitar que passin calor, ja que en aquests mesos de forta calor es cuquen fàcilment. Tracteu-los amb delicadesa , poseu-los en fred i netegeu-los de cuc quan abans millor. I recordeu de no dir el seu nom, les fotos són de la tardor passada.

Els bolets de primavera despistats que ens porten fins l'estiuEls rovellons de primavera

Si busquem la sort, ha fet fresqueta i ha plogut el suficient, podrem trobar una florada de rovellons a Pirineu aprofitant que tothom està prenent olives amb “berberetxos “ a la platja. Ànims als qui es deixen la pell pujant pendents sota el sol del Pirineu.  Disfrutareu de la muntanya i si no n´han sortit, podeu tocar el cel fent els cims de fins a 3000 que ens ofereix aquesta serralada. També acostumem a trobar vaquetes o rossinyols.

En aquesta època de l´any, s’han d’evitar certs perills quan es va sol: quedar-se sense aigua, no portar gorra o crema solar, cal anticipar el creixement de tempestes i conversar amb la parella (caldrà molta psicologia per escapar-se d’estar panxa amunt a la platja disfrutant de.... en fi... caldrà psicologia).

Perfil dels boletaires de primaveraL´innombrable bolet de primavera2

I la més freqüent de totes les espècies, el fracàs. Serem uns bons caçadors de bolets de primavera quan ens  acostumem, tolerem i sapiguem disfrutar del fracàs. Això costarà molt a qui va a buscar bolets i prou, costarà menys a qui va a la muntanya perquè n’està enamorat i la viu i gaudeix. Aquí tenim uns bons boletaires de primavera deixant-ne l´exemple al fòrum.

Un cop aconseguiu carregar de múrgoles, marçots, camasecs, moixernons, rossinyols, innombrables, rovellons i hàgiu fracassat una pilonada de vegades, ja podreu explicar que sou boletaires de primavera.  Descobrireu una nova forma de veure els bolets i d’acostar-vos al bosc sense les gentades i febrades de la tardor.

Durant el Maig,Juny i Juliol, intenteu fer posat seriós quan estant a 30º de temperatura digueu que aneu a buscar bolets. Altrament no aconseguireu que la família entengui que ho dieu de debò.

Fotos, sortides i relats de bolets i boletaires de primaveraMoixernons, bolets de primavera

Els boletaires del fòrum de catbolet discutim , relatem i fotografiem la temporada de bolets de primavera.

Que la difruteu de la primavera i dels seus bolets!  Si la voleu compartir amb nosaltres, podeu entrar al fòrum de catbolet.

Aquest article ha estat possible gràcies a les fotos dels usuaris i/o amics de catbolet:

Josep: Múrgola |  Ildefons: Marçot |  Albert T : Camasecs, moixernons |  Lluís B: Sortida de sol | Neus: Rossinyols, ceps i boletaires de primavera |  Carles (Siureny): Rovellons  |  Gràcies a tots. Redactat per Albert Terradellas - Catbolet.com.

AddThis Social Bookmark Button